Piramida Ushqimore

Nuk ka asnjë ushqim ideal, d.m.th. nuk ka asnjë ushqim të jetë burim i të gjitha vitaminave dhe lëndëve të tjera ushqyese. Por, sasia e domosdoshme e vitaminave mund të sigurohet nga çdo dietë e zakonshme e ekuilibruar dhe e shumëllojshme. Dietë e ekuilibruar është ruajtja e një raporti mes karbohidrateve, yndyrnave, proteinave, vitaminave dhe… Lexo të plotë

Frika nga Problemet dhe Paradigmat e Zgjidhjes së tyre

“Njerëzit nga frika prej njerëzve, poshtërohen; nga frika prej varfërisë, varfërohen; nga frika prej sprovës, sprovohen; nga frika prej humbjes, humbasin”  Në shumicën dërrmuese të njerëzve, problemet trajtohen sipas këtyre paradigmave: Nëse përballë tyre ata shohin ndonjë pengesë, së pari, ata mundohen ta shmangin, e nëse nuk munden, provojnë të kalojnë nën të, e nëse… Lexo të plotë

Çfarë Zgjedhjesh bëjmë?

(me ilustrim një nga tregimet më të bukura dhe prekëse të Guy De Maupassant) Në thelb, çdo gjë është zgjedhje. Bota, e cila të vjen, paraqitet si një ofertë me pafundësi variacionesh e zgjedhjesh, dhe pozicionimi është procesi i parë i njeriut në raport me të. Nëse tani jeni duke bërë diçka, përpara se të… Lexo të plotë

Si të heqim unazën e bllokuar në gisht

Ndodh që unaza duhet hequr sa më shpejt. Trupi jonë ndryshon ndër vite duke shkaktuar Çrregullime të nyjeve të cilat dëmtojnë indet përreth unazës. Kur unaza nuk hiqet thjesht duke e rrëshqitur mund të provohen këto teknika : Me anë të lubrifikantëve si sapuni apo vaji. Ftohjen e gishtit per 10 – 15 minuta me… Lexo të plotë

Çfarë ne shohim?

Çdo njeri sheh jashtë atë që ka brenda vetes. Në ka brenda dritë, do të shohë dritë, në ka brenda errësirë, do të shohë errësirë, në ka brenda ngjyra, do të shohë lule! Kjo sepse janë mendimet e tua ato që krijojnë përceptimin tënd mbi realitetin dhe mendimet e tua pasqyrojnë vetë veten tënde! Padyshim,… Lexo të plotë

Identifikoni Vlerat Tuaja

Pasi ne dalim në jetë, një nga punët e para që bëjmë, është të identifikojmë vlerat tona. Një vlerë është diçka që ne e zotërojmë ose jo, por që e konsiderojmë mjaft të rëndësishme. Pasi i identifikuam ato, përpiqemi që t’i zotërojmë. Dora e zgjatur përpara e një foshnje dhe të qarat e tij pikërisht… Lexo të plotë

Vetëjustifikimi dhe Kultura e Fajësimit

Kudo ku ka një problem, zakonisht aty gjendet edhe treguesi i drejtimit të fajësimit: “faji është  i “atij”! Unë jam i pafajshëm!” Në të vërtetë, në horizont, doli një problem i ri që nuk e lë të zgjidhet problemin e parë: Fajësimi i të tjerëve dhe shmangia nga përgjegjësia. Por, në të vërtetë, ju jeni… Lexo të plotë