Kapsllëku tek Fëmijët

Njohuri të Përgjithshme Kapsllëku nga Faktorë të Jashtëm Kapsllëku nga Faktorë Anatomo – Fiziologjikë Kapsllëku nga Faktorë Patogjenë Komplikacionet Diagnostika Trajtimi Klinik Kapsllëku (konstipacioni) është një çrregullim digjestiv, që konsiston në dalje jashtë të rralla, të forta dhe me vështirësi që nuk mund të vlerësohen normale. Zakonisht, defekimet që zgjasin më shumë se tri ditë… Lexo të plotë

Efektet e Masazhit tek Foshnjat

Masazhi Terapeutik është një nga praktikat më të lashta që lidhen me mjekësinë. Studiuesit bashkëkohorë të mjekësisë dhe psikologjisë kanë nisur të ritheksojnë me forcë vlerat e mëdha të kësaj terapie, pas një periudhe skepticizmi. Edhe pse nevojiten studime të tjera që do të çojnë në kuptimin e plotë të përfitimeve që vijnë nga terapia… Lexo të plotë

Vizita e Kontrollit pas lindjes së Fëmijës

Vizitat mjekësore pas lindjes së fëmijës janë të domosdoshme për të kontrolluar rehabilitimin e saj të përgjithshëm. Vizita e parë e kontrollit pas lindjes duhet zakonisht pas gjashtë javësh, por nëse gruaja ka shqetësime për gjendjen e saj shëndetësore, nëse ajo vuan nga depresioni, ose nëse ka kryer operacion cezarian dhe duhet të hiqen qepjet,… Lexo të plotë

Reflekset e të Porsalindurve

Për shkak të nevojës për mbijetesë, të porsalindurit kanë një numër refleksesh të dobishme. Studimet kanë hedhur poshtë idenë e vjetër se neonatët, apo foshnjat e porsalindura nuk bëjnë asgjë, veçse hanë, flenë dhe qajnë. Vërtet që ata flenë deri 20 orë në ditë, por kur zgjohen, ata janë shumë më të vetëdijshëm sesa duken…. Lexo të plotë

Aftësitë Shqisore të Foshnjës

Të porsalindurit, ndryshe nga ç’mendohej më parë, mund të shohin, dëgjojnë dhe të kuptojnë shumë më tepër. Shqisat e tyre funksionojnë shumë mirë dhe përmirësohen me shpejtësi, pothuaj në nivelin e të rriturve. Ata janë në gjendje të shohin, të dëgjojnë, e kanë perceptimin e prekjes, dallojnë shijen e asaj që provojnë dhe zotërojnë aftësinë… Lexo të plotë

Kohëzgjatja e Gjidhënies

Ushqyerja e fëmijës në gji zgjat zakonisht 20 deri 30 minuta. Nëse fëmija ka thithur vazhdimisht qumësht gjatë kësaj kohe, gjinjtë janë boshatisur tërësisht dhe thithja e mëtejshme nuk jep më qumësht. Nga pikëpamja e shëndetit të nënës, është e rëndësishme që të mos kalohet koha prej 30 minutash e gjidhënies (maksimumi 15 minuta për… Lexo të plotë

“Shpërthimet” e Rritjes së Foshnjave

Foshnjat e gjirit nuk rriten vetëm në mënyrë graduale, por edhe sipas të disa “shpërthimeve”. (Lampl, Veid’hus & Johnson 1992). Gjatë “shpërthimit”, ata shtojnë menjëherë përmasat dhe peshën e tyre. Ndryshime të rëndësishme në këtë hop cilësor të rritjes vihen re edhe në kërkesat që ata kanë për ushqim. Nëse më parë foshnja kishte një… Lexo të plotë

Shenjat e Mirërritjes së Foshnjës

Foshnja po rritet. Si ta kuptojmë se ajo po rritet mirë? Së pari, është e nevojshme që fëmijën tuaj ta vizitoni rregullisht tek pediatri, ku krahas egzaminimeve të përgjithshme, ai duhet të ndërtojë një grafik të peshës sipas muajve. Megjithatë, egzistojnë edhe shenja të tjera që tregojnë se fëmija juaj po rritet normalisht dhe i… Lexo të plotë

Përdorimi i Antibiotikëve tek Fëmijët

Nga sondazhet e kryera të kryera nga Agjensia Italiane e Barnave (AIFA) si dhe shumë të dhëna nga vendet e tjera europiane, antibiotikët në mbi 50% të rasteve përdoren nga fëmijët. Duke pasur parasysh se organizmi i fëmijëve është shumë delikat dhe ende i paformuar tërësisht, dhënia e antibiotikëve nga mjeku duhet të bëhen pas… Lexo të plotë

“3 Rregullat e Arta” për përdorimin e Antibiotikëve

Në të gjithë botën janë vendosur rregulla të forta për përdorimin e antibiotikët të quajtura “rregullat e arta”. Janë tri “rregulla të arta” që disiplinojnë përdorimin e antibiotikëve: Antibiotikët duhet të përdoren vetëm për infeksionet bakteriale dhe me recetë nga mjeku. Në recetë shënohet dozimi, i cili është i detyrueshëm, pasi terapia bëhet e padobishme…. Lexo të plotë