Rezonanca Magnetike

Rezonanca magnetike – MRI (magnetic resonance imaging) është një ekzaminim imazherik joinvaziv dhe pa dhimbje që shërben për diagnostikimin e një spektri të gjerë patologjish, kur egzaminimet e tjera radiologjike janë të pamjaftueshme. Njohuri të Përgjithshme Ndryshe nga ekzaminimet konvencionale me rrezet-X  dhe tomografia e kompjuterizuar (CT), rezonanca magnetike nuk përdor rrezatim. Ajo bazohet në… Lexo të plotë

Ortodoncia

Ortodoncia është një degë e stomatologjisë që diagnostikon, parandalon dhe trajton çrregullimet estetike të dhëmbëve dhe fytyrës. Terapia ortodontike  realizon drejtimin dhe spostimin e dhëmbëve dhe nofullave për të siguruar si funksionimin normal të tyre, ashtu edhe profilaksinë ndaj sëmundjeve dentare dhe estetikën e nevojshme.   Që një dhëmb që të jetë plotësisht funksional, ai… Lexo të plotë

Protetika Dentare

Protetika dentare është degë e stomatologjisë që merret me ndërtimin dhe vendosjen e protezave të dhëmbëve të munguar ose të një pjese të tyre, si dhe me protezat e konstruksioneve e buta dhe të forta të nofullës dhe qiellzës. Mungesa e dhëmbëve dhe dëmtimet në gojë dhe nofulla çojnë pashmangshmërisht në reduktimin e funksioneve themelore… Lexo të plotë

Pedodoncia

Pedodoncia është degë e stomatologjisë që që diagnostikon, parandalon dhe trajton sëmundjet e dhëmbëve tek fëmijët. Shumë prindër kanë mendimin e gabuar se dhëmbët e qumështit, të cilët janë dhëmbë të përkohshëm, nuk duhet të kurohen sepse “janë dhëmbë të përkohshëm dhe si të tillë, do të bien dhe zëvendësohen me të tjerë”. Ky mendim… Lexo të plotë

Zbardhje Dhëmbësh

Zbardhimi i dhëmbëve është një proces që realizon pastrimin dhe zbardhjen e dhëmbëve në ngjyrën natyrale të tyre pa shkaktuar dëmtime të sipërfaqes. Me kalimin e kohës, dhëmbët e humbasin ngjyrën e tyre natyrale për shkak të shumë faktorëve të njohur ose jo. Ndër faktorët më të rëndësishëm që ndikojnë në humbjen e ngjyrës natyrale… Lexo të plotë

Fluorizimi i Dhëmbëve

Fluorizimi i dhëmbëve është një procedurë që konsiston në ruajtjen e dhëmbëve nëpërmjet trajtimit të tyre me fluor të përqëndruar. Fluori është një lëndë e cila i ruan dhëmbët nga agjentët dëmtues të tyre. Ky proces kryhet në klinikë në një seancë të vetme. Pasi pastrohen dhëmbët me një pastë profesionale, dhëmbët trajtohen me një… Lexo të plotë

Mbushjet e Dhëmbëve

Trajtimi i dhëmbëve nëpërmjet mbushjes është i domosdoshëm në rastet kur mjeku stomatolog evidenton një kavitet – i cili është një zgavër, një pjesë e kalbur e dhëmbit dhe do ta mbushë atë me një material tjetër. Mbushjet e dhëmbëve përdoren në rastet e mëposhtme:   Në trajtimet estetike të dhëmbëve me hapësira midis tyre…. Lexo të plotë

Diagnostikimi Radiologjik i Dhëmbëve (Grafia Dentare)

Diagnostikimi radiologjik i dhëmbëve është egzaminimi nëpërmjet realizimit të imazheve të anatomisë së dhëmbit dhe kurorës së dhëmbëve me qëllim të vendosjes së diagnozës dhe përcaktimit të terapisë mjekësore. Grafitë dentare identifikojnë patologjitë e dentare, si prishjen e dhëmbëve, infeksionet në rrënjë, kistet, etj., si dhe shkallën e sëmundshmërisë së tyre. Ato realizohen si përpara… Lexo të plotë

Vizita Stomatologjike

Vizita stomatologjike është një procedurë profilaktike mjaft e rëndësishme për shkak se nëpërmjet saj diagnostifikohen patologjitë e mundshme dhe merren këshilla të personalizuara për shëndetin oral. Vizita stomatologjike mundëson që të kapen problemet, të cilat zhvillohen në mënyrë të heshtur dhe progresive. Nëpërmjet saj, bëhet parandalimi i mjaft sëmundjeve të dhëmbëve. Është e njohur aksioma:… Lexo të plotë

Periodontologjia Dentare

Periodontologjia dentare është një degë e stomatologjisë që që diagnostikon, parandalon dhe trajton sëmundjet e mishrave të dhëmbëve dhe strukturave mbështetëse të tyre. Strukturat mbështetëse të dhëmbit, të cilat njihen me emrin periodoncium, janë gingivat, kocka alveolare, cementi dhe ligamenti periodontal.   Një gojë e shëndetshme është e tillë kur janë edhe mishrat e shëndetshëm…. Lexo të plotë