Cilat janë Faktorët  që shkatërrojnë Ushqimet tona?

Janë një sërë faktorësh që denatyrojnë ushqimet dhe si pasojë, reduktojnë vlerat ushqimore të tyre si dhe kërcënojnë shëndetin e organizmit. Ja cilët janë faktorët kryesorë: Prodhimet OMGJ Organizma të modifikuara gjenetikisht (OMGJ), ose organizma transgjenike quhen ato organizma, të cilat në mënyrë artificiale mbartin gjene me origjinë nga lloje të tjera, me qëllim përmirësimin… Lexo të plotë

Reflekset e të Porsalindurve

Për shkak të nevojës për mbijetesë, të porsalindurit kanë një numër refleksesh të dobishme. Studimet kanë hedhur poshtë idenë e vjetër se neonatët, apo foshnjat e porsalindura nuk bëjnë asgjë, veçse hanë, flenë dhe qajnë. Vërtet që ata flenë deri 20 orë në ditë, por kur zgjohen, ata janë shumë më të vetëdijshëm sesa duken…. Lexo të plotë

Aftësitë Shqisore të Foshnjës

Të porsalindurit, ndryshe nga ç’mendohej më parë, mund të shohin, dëgjojnë dhe të kuptojnë shumë më tepër. Shqisat e tyre funksionojnë shumë mirë dhe përmirësohen me shpejtësi, pothuaj në nivelin e të rriturve. Ata janë në gjendje të shohin, të dëgjojnë, e kanë perceptimin e prekjes, dallojnë shijen e asaj që provojnë dhe zotërojnë aftësinë… Lexo të plotë

Frutat dhe Perimet kundër Sëmundjeve Kardiovaskulare

Konsumimi i frutave dhe i perimeve është profilaksia më e mirë e sëmundjeve kardiovaskulare, pasi ato janë parandaluesi kryesor i këtyre sëmundjeve. Është vënë re se vendet të cilat në kulturën e tyre ushqimore kanë konsumin e madh të frutave dhe perimeve, sëmundjet kardiovaskulare janë më pak të përhapura. Sipas efektit terapik kardiovaskular perimet dhe… Lexo të plotë

Si merr Energji Organizmi Ynë?

Trupi ynë, ashtu sikurse të gjitha organizmat e gjalla ka nevojë për energji që të egzistojë. Burimi i vetëm i energjisë, është glukoza. Glukoza është me rëndësi jetësore për organizmin. Pa të, qelizat e indeve, sidomos qelizat e trurit do të vdesin. Çdo formë tjetër e depozitimit të energjisë, siç janë lipidet, proteinat dhe llojet… Lexo të plotë

Roli i Insulinës në Organizëm

Insulina ka një rol mjaft të rëndësishëm në organizmin e njeriut. Ajo është lënda që kontribuon në shndërrimet metabolike të substancave në energji, si dhe “depozitimin e energjisë” në organizëm. Si merr Energji Organizmi Ynë? Trupi ynë, ashtu sikurse të gjitha organizmat e gjalla ka nevojë për energji që të egzistojë. Burimi i vetëm i… Lexo të plotë

Kritika e Suplementëve Antioksidues

Një organizëmi shëndoshë prodhon sasi të mjaftueshme antioksidantësh, të cilat janë të nevojshme për neutralizimin e radikaleve të lira. Por aftësia e qelizave për të krijuar antioksidantë varen nga shumë faktorë, si: gjendja patologjike e organizmit, faktorët gjenetikë, mosha, ushqimi dhe ndikimi i faktorëve të jashtëm. Sëmundshmëria është një faktor i madh risku. Përveç sëmundjes,… Lexo të plotë

Mundësitë Matematike për të mbetur Shtatzënë

Mundësia për të ngelur shtatzënë është shumë e ndryshme në çifte të ndryshëm. Egzistojnë praktikisht një numër i jashtëzakonshëm faktorësh të brendshëm dhe të jashtëm që në kombinim me njëra-tjetrën kushtëzojnë probabilitetin e mbetjes shtatzënë dhe që i dallojnë çiftet nga njëra-tjetra. Shtatzënia është e lidhur ngushtë me cilësinë e vezëve, kurse cilësia e vezëve… Lexo të plotë

Faktorët Pengues të Shtatzënisë

Shtatzënia shpesh nuk është një proçes që ndodh vetiu. Ai është një proçes i cili në mjaft raste kërkon aplikimin e një sërë masash dhe rregullash të cilat mundësojnë që ajo të ngjasë. Tek pjesa më e madhe e çifteve egziston miti se shtatzënia është vetëm një çështje kohe; ajo shpejt ose vonë do të… Lexo të plotë

Për heqjen e Kallove

Një gjysëm kokrre domate, në të cilën kemi shtuar sheqer të imët në pjesën e brendshme të saj, vendoset mbi kallo për 8-9 orë. Veprimi përsëritet disa herë, derisa kalloja të hiqet me lehtësi.